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<Relevant Provisions> 
Utility Model Act 
(Order to amend) 
Article 6-2 

The Commissioner of the Patent Office may order the applicant to amend the 
description, scope of claims or drawing(s) attached to the request, designating an 
adequate time limit, in any of the following cases: 

(i) where the device claimed in the application for utility model registration does not 
pertain to the shape or structure of an article or combination of articles; 

(ii) where the device claimed in the application for utility model registration is not 
registrable under Article 4; 

(iii) where the application for utility model registration does not satisfy the 
requirement prescribed in Article 5(6)(iv) or in the preceding Article; or 

(iv) where the description, scope of claims or drawing(s) attached to the request does 
not state all of the necessary matters or is extremely unclear. 

 
(Request for Utility Model Technical Opinion) 
Article 12 

With regard to an application for a utility model registration or a utility model 
registration, any person may file with the Commissioner of the Patent Office a 
petition requesting a technical opinion as to the registrability of the device claimed in 
the application or of the registered utility model in the light of the provisions of 
Article 3(1)(iii) and (2) (limited to its application based on a device falling under 
Article 3(1)(iii)), Article 3-2, and Articles 7(1) to (3) and (6) (such opinion is 
hereinafter referred to as "Utility Model Technical Opinion").  In this case, in 
respect of an application or registered utility model that contains two or more claims, 
such a petition may be filed on a claim-by-claim basis. 
(2)  A petition under the preceding paragraph may be filed even after the lapse of the 
utility model right; provided, however, that this shall not apply after the utility model 
right is invalidated in a trial for invalidation of utility model registration. 
(3)  Notwithstanding the provisions of the preceding two paragraphs, a petition 
under paragraph 1 shall not be allowed after a patent application based on the utility 
model registration is filed under Article 46-2(1) of the Patent Act. 
(4)  Where a petition under paragraph 1 is filed, the Commissioner of the Patent 
Office shall direct an examiner to prepare a written report containing a Utility Model 
Technical Opinion (hereinafter referred to as "Report of Utility Model Technical 
Opinion"). 
(5)  The provision of Article 47(2) of the Patent Act shall apply mutatis mutandis to 
the preparation of Reports of Utility Model Technical Opinion. 
(6)  A petition under paragraph 1 may not be withdrawn. 
(7)  Where a petition under paragraph 1 was filed by a person who is neither the 
applicant of the application for a utility model registration nor the holder of utility 
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model right, and then, a patent application under Article 46-2(1) of the Patent Act is 
filed based on the utility model registration with regard to which the petition under 
paragraph 1 was filed (including the utility model registration which has been granted 
based on the application for a utility model registration with regard to which the 
petition under paragraph 1 was filed), the petition shall be deemed not to have been 
filed. In this case, the Commissioner of the Patent Office shall notify thereof to the 
person who filed the petition. 

 
(Order to amend relating to correction) 
Article 14-3 

Where matters stated in the corrected description, scope of claims or drawings 
attached to a statement of correction (limited to correction under paragraph (1) of the 
preceding Article) fall under any of the following, the Commissioner of the Patent 
Office may order the amendment of the corrected description, scope of claims or 
drawings attached to the statement of correction, designating an adequate time limit: 

(i) where the device identified by the matters stated in the corrected scope of claims 
attached to the statement of correction is not pertaining to the shape or structure of 
an article or combination of articles; 

(ii) where the device identified by the matters stated in the corrected scope of claims 
attached to the statement of correction is not registrable under Article 4; 

(iii) where the matters stated in the corrected description, scope of claims or drawings 
attached to the statement of correction do not satisfy the requirement prescribed in 
Article 5(6)(iv) or Article 6; or 

(iv) where the corrected description, scope of claims or drawings attached to the 
statement of correction does not state all the necessary matters or is extremely 
unclear. 

 


